iklan....Layanan iklan anda.. untuk di klik

SELAMAT DATANG..Para tetamu yang dikasihi

Ahad, 19 Disember 2010

Tutorial naikkan trafik dengan FreeViral.com

cakap lah kat sesiapa pun .. kalau benda free mestilah ramai yang takkan lepaskan peluang betul tak? tujuan korang berblog banyak jenis dan objektifnya. salah satunya yang pasti ialah membuatkan blog korang terkenal di mata kenkawan dan sahabat baru dalam alam maya.

selain dari rejim berblogwalking, dok say hai..hai bye..bye .. mengetuk pintu chatbox orang tak kira siang malam, terdapat pelbagai alternatif tak kira jenis yang boleh diterima orang ramai atau jenis yang bakal mendapat makian kerana terdapat unsur "spammers"

saya nak perkenalkan kepada sahabat semua - FreeViral.com.
mungkin ada yang sudah tahu, tapi tak berani ambil tindakan, mungkin juga ada yang masih tak tahu, dahagakan traffic, ingin mencari jalan mudah tapi bukan melalui cara spamming, FreeViral ini merupakan salah satu cara menaikkan traffic secara menggila (er..boleh ker cakap camni ha? hahah) kerana keupayaannya menjana sehingga 10 JUTA trafik - maksimum kot !

bukan saya sajer-sajer cakap, ikut dalam penerangan .. auta dia..auta lah saya nih hahaha !!!

cara dia mudah sajer, melalui pengkiraan matematik tanpa cas terselindung, kita tak payah keluar duit, semuanya free

tapi dengan syarat tau!

kita perlu mengikuti arahan dari Step 1 hingga ke Step 2.

Step 1
inilah bahagian yang penting kerana kita perlu memasukkan kod dalam setiap kotak (ada 6 kotak). kotak pertama sudah tentulah link dari sponsor (Sponsor Ad).

klik - paparan baru akan keluar - tunggu sehingga kod angka (nombor shj) keluar di bahagian atas. copy kod tersebut dan paste dalam kotak kosong yang disediakan.

selepas itu klik link (1st Ad hingga 6st Ad) sehingga penuh ke enam-enam kotak tersebut. itu jer !! semua telah diterangkan secara mudah. jangan risau .. korang boleh buat punya !!

Step 2
borang pendaftaran disediakan. isi sahaja. kemudian tunggu email untuk pengesahan dan yang penting mendapatkan nombor siri kita punya sendiri.

sejauh ni korang faham tak konsep dia? kalau tak faham boleh tengok cara-cara dia DISINI.

kalau faham, reti bahasa dan berminat, boleh ambil entry ni untuk dimuatkan dalam entry korang pulak..
selamat ber FreeViral !!!

p.s.: opss satu lagi nak kasi tahu .. NUFF korang tak terjejas pun kalau apply menda alah ni okay!
ReAd mORe - Tutorial naikkan trafik dengan FreeViral.com

Rabu, 15 Disember 2010

Helikopter terhempas dan terbakar di Malim Nawar

                             (gambar dari koleksi saya , beberapa minit selepas kejadian)
saya ada gambar yg lain lagi, tapi biarlah satu je saya upload, sebab yg lain memang menyayat hati untuk ditatap.


KAMPAR 14 Dis. - Seorang pegawai polis berpangkat Inspektor maut selepas helikopter Robinson 44 (R-44) yang dipandunya secara solo terhempas dan terbakar di sebuah bekas lombong di Malim Nawar, hari ini.

Nahas yang berlaku berhampiran Estet Liang Kee di sini, pukul 2.15 petang itu, mengakibatkan Mohd. Sukri Osman, 31, mati di tempat kejadian apabila sebahagian tubuhnya dari paras pinggang ke atas melecur.

Pemangku Ketua Polis negeri, Datuk Zakaria Yusof berkata, mangsa adalah antara salah seorang daripada lapan pegawai polis yang menjalani latihan di syarikat penerbangan swasta, Integrated Training and Services Sdn. Bhd., selama enam bulan sejak September lalu.

Menurutnya, mangsa yang berasal dari Permatang Tok Gelam, Kepala Batas, Pulau Pinang, sedang melakukan latihan pendaratan tempur secara solo dari pusat latihan penerbangan itu berpangkalan di Ipoh.

"Saya difahamkan Mohd. Sukri merupakan seorang pemandu helikopter berpengalaman kerana telah melakukan 35 jam penerbangan.

"Helikopter dipandu mangsa dikatakan mengalami masalah mekanikal. Polis menyerahkan kes itu kepada DCA (Jabatan Penerbangan Awam) untuk siasatan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohd. Sukri meninggalkan seorang anak dan isteri. Mayatnya dihantar ke Hospital Kampar untuk dibedah siasat.




                                            gambar dari utusan


Dalam pada itu, seorang saksi, P. Chandrasegaran, 51, berkata, helikopter tersebut dilihat terbang rendah di kawasan bekas lombong berkenaan sebelum jatuh terhempas.

"Semasa kejadian saya sedang memandu lori membawa muatan pasir untuk dibawa keluar dari kawasan ini.

"Sebaik sahaja terhempas, helikopter itu terpelanting sejauh kira-kira 10 meter sebelum meletup dan terbakar," katanya.

Chandrasegaran yang terkejut melihat kejadian tersebut segera memaklumkannya kepada Balai Polis Malim Nawar berhampiran.
ReAd mORe - Helikopter terhempas dan terbakar di Malim Nawar

Khamis, 9 Disember 2010

Kelebihan membaca ayat " Bismillah "


“Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih”

Bismillah adalah satu kata nama bahasa Arab yang digunakan sebagai nama kolektif keseluruhan frasa Islam berulang “bismillahi-r rahmani-r rahim”. Frasa ini menjadikan rangkap pertama setiap “surah” (atau bab) Qur’an (kecuali untuk surah kesembilan), dan digunakan dalam sejumlah konteks oleh orang Islam.
Bismillah Miliki Pelbagai Kelebihan
Ayat Bismillah mempunyai pelbagai kelebihan dan keutaman tersendiri. Disebutkan di dalam hadis yang bermaksud :
“Bahawa sesuatu perbuatan yang baik tanpa dimulai dengan Bismillah maka ia akan terputus dari rahmat Allah s.w.t.”
Dalam satu hadis lain juga dinyatakan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
“Tiada seorang hamba yang mengucapkan Bismillah kecuali Allah s.w.t. memerintahkan malaikat yang bertugas mencatat amal manusia untuk mencatat dalam buku amalannya 400 kebaikan.”
Selain itu sesungguhnya Bismillah mempunyai pelbagai khasiat lain. Antaranya adalah :-
  1. Barang siapa membaca Bismillah dan diikuti dengan lafaz, maka dia akan dihindarkan daripada 70 musibah, kesusahan, penyakit akal dan bebal.
  2. Sesiapa yang mengamalkan membaca Bismillah sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya dia aman dan bebas daripada syaitan, kecurian, maut yang mengejut dan sebarang bencana.
  3. Apabila di baca sebanyak 19 kali apabila bertemu dengan orang yang berpangkat besar, yang sombong dan garang, InsyaAllah akan menjadi lembut.
  4. Setiap kali bila memasuki rumah bacalah kalimah bismillah itu sekali, insyaAllah diberkati dan mendapat kebahgiaan dalam rumahtangga tersebut.
  5. Apabila dibaca sebanyak 100 kali dan dihembuskan kepada penyakit selama 3 hari berturut-turut, Insyaallah sembuh penyakitnya.
  6. Barang siapa membaca Bismillah ketika hendak bersetubuh (jimak) maka anaknya kelak akan menjadi orang yang cerdas dan terbuka hatinya sehingga anak-anak yang soleh.
  7. Jika didapati seseorang yang sedang pengsan, maka hendaklah dibacakan Bismillah sebanyak 41 kali pada telinganya, insya-Allah, dia akan sedar dan kembali siuman dengan serta merta.
  8. Sesiapa yang membaca Bismillah sebanyak 313 kali dan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. sebanyak 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan mengadap kiblat.Maka Allah s.w.t. akan menganugerahkan rezeki tanpa diduga sama sekali.
  9. Seseorang yang membaca Bismillah sebanyak 786 kali lalu ditiupkan pada air sebelum diberi minum kepada seseorang yang bebal selama tujuh hari sebelum matahari terbit, maka akan lenyaplah kebebalannya dan insya-Allah dia akan mudah hafal terhadap apa yang didengarnya.
  10. Sesiapa yang membaca Bismillah sebanyak 50 kali dihadapan orang zalim atau penguasa yang bengis, maka dia akan segera tunduk atau ketakutan.
  11. Barang siapa menulis Bismillah 101 kali lalu diletakkan di sawahnya, maka insya-Allah sawah itu akan menjadi subur dan terjaga daripada sebarang bencana.
  12. Sesiapa yang menpunyai hajat kepada Allah s.w.t maka sebaiknya dia berpuasa pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat. Kemudian pada hari Jumaat itu, dia mandi sunat dan berwuduk sebelum berangkat untuk sembayang Jumaat dengan bersedekah semampunya. Selepas sembayang Jumaat, dia hendaklah membaca satu doa yang bermaksud : Ya Allah, Sesungguhnya aku memohon kepada- mu dengan nama-Mu, dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, yang tiada Tuhan melainkan Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang terang, Dialah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.” Aku mohon kepada-Mu dengan namu-MU dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, yang tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup dan tidak pernah mengantuk apa lagi tidur (sampai akhir hayat). Dialah yang penuh kebesaran-Nya di langit dan di bumi. “Dan aku memohon kepada-Mu dengan nama-Mu, dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, yang melutut kepadanya setiap wajah, tunduk kepada-Nya riqab (tengkok) dan khusyuk bagi-Nya setiap hari kerana terlalu takut, dan mengalir kerana-Nya air mata, berilah selawat serta salam, kepada penghulu kami Muhammad s.a.w. keluarga dan sahabatnya, dan berilah kepadaku apa yang ku hajati, tunaikanlah apa aku hajatkan ……. ” Insya-Allah apa yang menjadi hajatnya pasti akan dikabulkan oleh Allah s.w.t. dengan segala keizinan dan keagungannya.
  13. Bagi seseorang yang ingin sentiasa dilapangkan dan dipermudahkan rezekinya serta mempunyai keberkatan luar biasa, disegani dan dimuliakan oleh makhluk, maka hendak membaca Bismillah sebanyak 66 kali dengan memanjangkan lafaz jalahannya dan membaca doa yang bererti : ” Ya Allah, bukakanlah bagiku pintu rahmat-Mu dan kurniaMu serta rezeki-Mu. Curahkanlah keatasku perasaan reda kepada-Mu dan bertakwa kepada-Mu. Mudahkalah untuk memperolehi rezeki-Mu dani sekalian makhluk-Mu, sesungguhnya Engkau berkuasa ke atas setiap sesuatu”.
  14. Untuk mengubati sesuatu penyakit, boleh diikhtiarkan dengan menulis Bismillah sebanyak 66 kali lalu diberi air diberi minum kepada orang yang berpenyakit dan orang yang terkena cubaan.
  15. Untuk mengubati sakit pening pula hendaklah ditulsikan lafaz Bismillah sebanyak 21 kali ke atas kertas lalu dikalungkan kepada orang sakit kepala itu.
  16. Bagi orang yang mengharap supaya hajatnya dikabulkan oleh Allah s.w.t. dia hendaklah membaca Bismillah selesai sembahyang Asar pada hari Jumaat dalam keadaan suci dari hadas dan najis dan menghadap kiblat sehinggalah matahari terbenam. Kemudian, mohonlah kepada Allah mengenai hajat yang dimintanya, insya-Allah dengan semalam kemurahan dan sifat Rahman dan Rahimnya akan dikabulkan Oleh Allah.
  17. Barang siapa yang menulis lafaz Bismillah sebanyak 50 kali dengan huruf jawi lalu dibawa dan pergi ke depan orang zalim, maka dia kan terhindar daripada sebarang niat jahat itu. Ketika menghadapnya, hendaklah dia membaca Bismillah sebanyak 50 kali pula.


hanya allah yang mengetahui
ReAd mORe - Kelebihan membaca ayat " Bismillah "

Selasa, 30 November 2010

Tunggul mati menghempap sampai mati

Semalam kita dikejutkan dengan kejadian yang menimpa mangsa bernama Mohd Helmi Bin hussin. beliau bekerja di bank Al-Rajhi dihempap oleh sebatang tunggul mati berhampiran hutan simpan bukit nanas,kejadian berlaku ketika mangsa baru saja menghantar isterinya bernama Hayati di tempat kerjanya.  Dalam perjalanan ke tempat kerja beliau, masa itulah kejadian berlaku.

Untuk berita selanjutnya dan bergambar bolehlah ke blog sedare kita ni. ondscene

Apa yang nak saya ceritakan disini ialah kisah ini......
Baru hari ini saya dapat tahu dari rakan² lama saya, sebenarnya beliau pernah bekerja di sebuah kilang elektronik di ipoh sebagai ex- supervisor. kebetulan saya pun pernah bekerja bersama beliau. tapi beliau tidak berapa lama di situ. selepas itu rasanya beliau sambung belajar lagi.
apa apa pun Alfatihah buat arwah. salam takziah buat keluarga mangsa. semoga rohnya ditempatkan bersama sama org yg beriman.. amin..
ReAd mORe - Tunggul mati menghempap sampai mati

Isnin, 22 November 2010

Daftar lagu kebangsaan negara-negara di dunia.

salam sahabat...
Negaraku.. sebagai rakyat Malaysia pasti anda sudah tahu nama lagu ini.. ini merupakan lagu kebangsaan negara kita malaysia. tapi pernahkah anda tahu tajuk² lagu kebangsaan negara didunia ? marilah kita mengambil sedikit informasi dibawah ini.


Afganistan Sououd-e-Melli
Afrika Selatan Nkosi Sikelel iAfrica dan Die Stem/The Call
Albania Hymni i Flamurit
Aljazair Qassaman
Amerika Serikat The Star-Spangled Banner
Andorra El Gran Carlemany
Angola Angola Avante
Antigua dan Barbuda Fair Antigua, We Salute Thee
Antillen Belanda Beautiful Islands
Arab Saudi Aash Al Maleek (عاش المليك)
Argentina Oid, Mortales
Armenia Mer Hayrenik
Aruba Aruba Dushi Tera
Australia Advance Australia Fair
Austria Land der Berge, Land am Strome
Azerbaijan Azərbaycan Respublikasının Milli Himni
Bahama March On, Bahamaland
Bahrain Bahrainona
Kepulauan Balear La Balanguera
Bangladesh Amar Sonar Bangla
Barbados In Plenty and In Time of Need
Basque Eusko Abendaren Ereserkia
Belanda Wilhelmus van Nassouwe
Belarus My Belarusy
Belgia La Brabançonne
Belize Land of the Free
Benin L'Aube Nouvelle
Bhutan Druk tsendhen
Bolivia Bolivianos, el hado propicio
Bosnia-Herzegovina Intermeco, Sebelumnya: Jedna i Jedina
Botswana Fatshe leno la rona
Brasil Hino Nacional Brasileiro
Britania Raya Secara resmi, tidak ada. God Save the Queen digunakan secara tradisional.
Brunei Allah Peliharakan Sultan
Bulgaria Mila Rodino
Burkina Faso Une Seule Nuit
Burundi Burundi bwacu
Kepulauan Cayman Beloved Isles Cayman
Republik Ceko Kde domov muj?
Chad La Tchadienne
Chili Himno Nacional de Chile
Republik Rakyat Cina Barisan Para Sukarelawan (义勇军进行曲)
Cina (Dinasti Qing) Gong Jin'ou (Piala Emas Murni)
Cina (lainnya) Lihat: Lagu kebangsaan China dahulu
Denmark Kerajaan: Kong Kristian
Rakyat: Der er et Yndigt Land
Djibouti Lagu kebangsaan Djibouti
Dominika Isle of Beauty, Isle of Splendour
Ekuador Salve, Oh Patria
El Salvador Saludemos la Patria orgullosos
Estonia Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
Ethiopia Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia
Kepulauan Faroe Tú alfagra land mitt
Fiji God Bless Fiji
Filipina Lupang Hinirang
Finlandia Maamme/Vårt land
Flanders De Vlaamse Leeuw
Frisia De âlde Friezen
Gabon La Concorde
Gambia For The Gambia Our Homeland
Georgia Dideba zetsit kurtheuls
Ghana God Bless Our Homeland Ghana
Gibraltar Gibraltar Anthem
Greenland Nangmineq erinllik
Grenada Hail Grenada
Guam Stand Ye Guamanians
Guatemala Guatemala Feliz
Guinea Liberté
Guinea-Bissau Esta é a Nossa Pátrai Bem Amada
Guinea Ekuatorial Caminemos Pisando la Senda de Nuestra Inmensa Felicidad
Guyana Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains
Haiti La Dessalinienne
Honduras Tu bandera es un lampo de cielo
Hungaria Isten áldd meg a magyart
Islandia Lofsöngur
India Jana-Gana-Mana (जन गण मन)
Indonesia Indonesia Raya
Iran Sorood-e Jomhoori-e Eslami
Irak Ardulfurataini Watan (Tanah Dua Sungai)
Irlandia Amhrán na bhFiann
Israel Hatikvah
Italia Inno di Mameli
Jamaika Jamaica, Land We Love
Jepang Kimigayo (君が代)
Jerman Das Lied der Deutschen
Jerman Timur Auferstanden aus Ruinen
Kamboja Nokoreach
Kamerun Chant de Ralliement
Kanada O Canada
Katalonia Els Segadors
Kazakhstan Anthem of the Republic of Kazakhstan
Kenya Ee Mungu Nguvu Yetu
Kiribati Teirake kaini Kiribati
Kolombia Oh Gloria inmarcesible
Komoros Udzima wa ya Masiwa
Kongo La Congolaise
Kepulauan Cook God Defend New Zealand
Korea Selatan Aegukga (애국가)
Korea Utara Aegukka (Korea Utara)
Kosta Rika Noble patria, tu hermosa bandera
Kroasia Lijepa nasa Domovino
Kuba La Bayamesa
Laos Pheng Xat Lao
Latvia Dievs, Sveti Latviju
Lebanon Koullouna Lilouataan Lil Oula Lil Alam (كلّنا للوطن للعلى للعلم)
Lesotho Lesotho Fatse La Bontata Rona
Liberia All Hail, Liberia Hail
Libya Allahu Akbar (اللّه أكبر)
Liechtenstein Oben am jungen Rhein
Lithuania Tautiska Giesme
Luxemburg Ons Hémécht
Makedonia Today Over Macedonia
Madagaskar Ry Tanindraza nay malala ô
Malawi Mlungu salitsani malawi
Maladewa Gavmii mi ekuverikan matii tibegen kuriime salaam
Malaysia Negaraku
Mali Pour L'Afriquue et pour toi, Mali
Malta L-Innu Malti
Man, Isle of Arrane Ashoonagh Dy Vannin
Marshall Islands Forever Marshall Islands
Mauritius Motherland
Meksiko Mexicanos, al grito de guerra (Orang Meksiko, menuju Tangisan Perang)
Mesir Biladi, Biladi, Biladi (بلادى بلادى بلادى)
Mikronesia Patriots of Micronesia
Moldova Limba Noastra
Monako Hymne Monégasque
Mongolia Bügd Nairamdakh Mongol
Montenegro Onamo, Namo
Maroko Hymne Cherifien
Mozambik Viva, Viva a FRELIMO
Myanmar Gba Majay Bma
Namibia Namibia, Land of the Brave
Nauru Nauru Bwiema
Nepal Sayaun Thunga Phool Ka
Nikaragua Salve a ti, Nicaragua
Niger La Nigerienne
Nigeria Arise Oh Compatriots, Nigeria's Call Obey
Norwegia Ja, vi elsker dette landet
Oman The Sultan's Anthem
Pakistan Pak sarzamin shad bad
Pantai Gading L'Abidjanaise
Panama Himno Istemño (Hymne Isthmus)
Papua Nugini O Arise, All You Sons
Paraguay Paraguayos, República o Muerte
Perancis La Marseillaise
Peru Somos libres, seámoslo siempre
Kepulauan Pitcairn God Save The Queen
Polandia Mazurek Dabrowskiego
Portugal A Portuguesa
Puerto Riko La Borinqueña
Republik Afrika Tengah La Renaissance
Republik Demokrasi Kongo Debout Kongolaise
Republik Dominika Quisqueyanos valientes
Republika Srpska Boze Pravde
Romania Deşteaptă-te, române (Bangunlah, Orang Romania)
Rusia Hymn of the Russian Federation
Rwanda Rwanda rwacu
St. Kitts and Nevis Oh Land of Beauty
St. Lucia Sons and Daughters of St. Lucia
St. Vincent and the Grenadines St Vincent Land So Beautiful
Samoa The Banner of Freedom
Samoa Amerika Amerika Samoa
Sao Tomé and Principe Independência total
Skotlandia Tidak ada secara resmi. The Flower of Scotland, Scotland the Brave, dan Scots Wha Hae merupakan beberapa yang dapat digunakan jika perlu.
Selandia Baru God Defend New Zealand, God Save the Queen
Senegal Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons (Renggut Korasmu, Gempur Si Balafon)
Serbia Boze Pravde
Serbia dan Montenegro Hej Sloveni
Sierra Leone High We Exalt Thee, Realm of the Free
Singapura Majulah Singapura
Siprus Ode to Freedom
Slovakia Nad Tatrou sa blyská
Slovenia Zdravljica (Sulangan) Naprej zastava slave
Kepulauan Solomon God Save Our Solomon Islands
Spanyol Marcha Real
Sri Lanka Sri Lanka Matha
Sudan Nahnu Djundullah Djndulwatan
Suriname God zij met ons Suriname
Swaziland Oh God, Bestower of the Blessings of the Swazi
Swedia Sipil: Du gamla, Du fria (Engkau purba, Engkau bebas, Engkau utara bergunung-gunung)
Royal: Ur svenska hjärtans djup en gång
Swiss Swiss Psalm (Schweizerpsalm, cantique suisse)
Suriah Homat el Diyar
Republik Cina Tiga Prinsip Rakyat
Tajikistan Surudi mellii
Tanjung Verde Cântico da Liberdade
Tanzania Mungu ibariki Afrika
Thailand Sipil: Phleng Chat (เพลงชาติ)
Kerajaan: Phleng Sansasoen Phra Barami (เพลงสรรเสริญพระบารมี)
Timor Leste Pátria
Togo Salut à toi, pays de nos aïeux
Tonga Koe Fasi Oe Tui Oe Otu Tonga
Trinidad dan Tobago Forged From The Love of Liberty
Tunisia Ala Khallidi (Oh Buat Abadi) Himat Al Hima (Penbela Tanah Air)
Turki Istiklâl Marsi
Turkmenistan Independent, Neutral, Turkmenistan State Anthem
Kepulauan Turks dan Caicos God Save the Queen
Tuvalu Tuvalu mo te Atua
Uganda Oh Uganda, Land of Beauty
Ukraina Shche ne vmerla Ukraina
USSR Gimn Sovetskogo Soyuza (Himne Uni Soviet)
The Internationale
Uni Emirat Arab Ishy Bilady
Uruguay Orientales, la Patria o la tumba
Vanuatu Yumi, Yumi, Yumi
Vatikan Inno e Marcia Pontificale
Venezuela Gloria al bravo pueblo
Vietnam Tien Quan Ca
Kepulauan Virgin AS Virgin Islands March
Wales Hen Wlad Fy Nhadau
Yaman United Republic
Yordania As-salam al-malaki al-urdoni
Yugoslavia Hej Sloveni
Yunani Imnos pros tin Eleftherian
Zambia Stand and Sing of Zambia, Proud and Free
Zimbabwe Kalibusiswe Ilizwe leZimbabwe (Diberkatilah Tanah Zimbabwe), Sebelumnya: Ishe Komborera Africa (Tuhan Memberkati Africa)

sumber wikipedia
ReAd mORe - Daftar lagu kebangsaan negara-negara di dunia.

Khamis, 11 November 2010

Bulu Kening atau alis mata........?

Salam buat sahabat semua. entri yang nak saya rungkaikan tentang bulu kening ini ringkas je tapi padat.
setiap ciptaan tuhan (ALLAH S.W.T.) pasti ada kegunaan dan bukan untuk hiasan semata mata. jadi marilah kita menghayatinya dengan penuh rasa ketaksuban terhadap pencipta kita yang maha agung .
gif animation creator
Gif animation creator
Bulu kening, kening atau alis ialah bulu yang halus dan tebal di atas kelopak mata dan di bahagian bawah dahi
Bulu kening adalah bulu-bulu halus di atas mata yang mengikuti bentuk margin yang lebih rendah daripada tulang bulu kening beberapa mamalia . Fungsi utama adalah untuk melindungi mata dan juga penting untuk komunikasi manusia dan memberikan ekspresi wajah .Mengubahsuai bulu kening dengan cara penambahan rambut, membuang , make up, atau bertindik akan mengubah operasi bulu kening dari kedudukan dan rupa asalnya yang tepat.
Fungsi utama dari bulu kening adalah untuk mengelakkan kelembapan, kebanyakan masin peluh dan hujan, dari mengalir ke mata. Bentuk melengkung khas bulu kening (dengan cerun di sebelah) dan arah dimana rambut bulu kening yang menyungkit untuk mempastikan bahawa air mempunyai kecenderungan untuk mengalir ke samping di sekitar mata, sepanjang sisi kepala dan sepanjang hidung. Tulang bulu kening agak menonjol juga memainkan peranan penyokong dalam proses ini, juga membantu untuk membuat ekspresi muka. Bersama dengan tulang bulu kening, bulu kening juga menaungi mata dari sinar matahari. Bulu kening juga mencegah kotoran seperti ketombe dan benda-benda kecil yang lain daripada jatuh ke dalam mata, serta memberikan rasa yang lebih sensitif untuk mengesan benda-benda berada di dekat mata, seperti serangga kecil.
Bulu kening juga mempunyai fungsi penting dalam komunikasi, menguatkan ekspresi, seperti terkejut atau marah. Pakar membaca wajah melihat bulu kening sebagai ciri utama dalam mendefinisikan wajah. Bulu kening membentuk wajah manusia dan memberikan definisi pada mata dan dahi. Bentuk bulu kening, kadang-kadang boleh menyebabkan apa yang dikenali sebagai sebuah ekspresi wajah palsu (seperti bulu kening seseorang memberikan rupa seperti seseorang itu sedang marah, tetapi sebenarnya tidak.



sumber wikipedia
ReAd mORe - Bulu Kening atau alis mata........?

Selasa, 9 November 2010

Yang Pertama di Dunia

1. Kamera Digital Pertama Di Dunia (1975): Karya Insinyur Kodak, Steve Sasson



Pada Disember 1975, Kodak insinyur Steve Sasson menciptakan sesuatu yang akan merevolusi fotografi: kamera digital pertama di dunia.Ukuran sebenar sebesar pemanggang roti, dan menangkap gambar hitam dan putih pada resolusi 100 × 100 - atau 0,01 megapixels dalam terminologi pemasaran. Gambar yang disimpan pada pita kaset, mengambil 23 detik untuk menulis. Kamera menggunakan ADC dari Motorola, lensa dari kamera film Kodak, dan sebuah chip CCD dari Fairchild Semiconductor - teknologi yang sama dengan kamera digital yang masih digunakan hari ini. Untuk pemutaran gambar, sebuah komputer khusus dan tape pembaca (digambarkan di bawah) dibangun, keluaran gambar yang kasar pada TV standar. memerlukan lebih 23 saat untuk membaca setiap gambar dari kaset.


2. Motel Pertama Di Dunia(1925): Motel Inn

Motel Inn di San Luis Obispo, California, adalah motel pertama di dunia. Dibangun pada tahun 1925 oleh arkitek LA Arthur Heineman, yang menciptakan istilah motel yang berarti 'motor hotel.' Motel Inn ini awalnya disebut Milestone Mo-Tel.Harga permalam adalah $ 1.25. Heineman tidak mampu membayar pendaftaran tanda dagang, sehingga para pesaing dapat menggunakan kata 'motel.' Motel ini masih beroperasi hari ini.



3.Sampul Album Pertama Di Dunia (1938): Smash Song Hits oleh Rodgers and Hart


Sebelum Alex Steinweiss (23th), merancang cover, album yang diciptakan pada tahun 1938 untuk Columbia Records, dijual dalam bungkus kertas cokelat polos. Album 'Smash Song Hit oleh Rodgers and Hart' adalah sampul album pertama di dunia.

4. Novel Pertama Di Dunia (1007): Tale of Genji

Pada tahun 1007, seorang wanita dari pengadilan Jepun menempatkan sentuhan akhir pada apa yang dianggap sebagai novel pertama di dunia. Rentang 75 tahun, lebih dari 350 karakter, dan penuh dengan puisi romantis, yang bercerita tentang seorang putra kaisar, pencariannya akan cinta, dan banyak perempuan yang memenuhi syarat di sepanjang jalan. Di tulis oleh bangsawan Jepun Murasaki Shikibu.

5.Web Server and Web Site Pertama Di Dunia (1990): NeXT computer di CERN


Info.cern.ch adalah alamat pertama di dunia sebagai situs web dan web server, berjalan pada sebuah komputer NeXT di CERN. Halaman web pertama ber-alamat di http://info. cern.ch / hypertex t / WWW / TheProject. html, yang dibuat oleh Tim Berners-Lee.

6. Motor Motor Pertama Di Dunia (1885): Daimler's 'riding car'

 Motor Pertama dirancang dan dibangun oleh  Jerman Gottlieb Daimler dan Wilhelm Maybach di Bad Cannstatt (Stuttgart) pada tahun 1885. Pada dasarnya adalah sebuah basikal motor, meskipun disebut  dengan Reitwagen ( 'naik mobil'). Itu juga merupakan kenderaan pertama yang menggunakan minyak.


7. Sinar-X Pertama Di Dunia (1895): tangan istri Rntgen

Pada tahun 1895 Wilhelm Conrad Rntgen, profesor fisika Universitas Wurburg di Jerman, sedang melakukan eksperimen dengan lucutan listrik di dalam tabung kaca dievakuasi. Akhir tahun 1895 Wilhelm Rntgen sendirian di malam hari menjalankan percubaan, kali ini dalam gelap dan melihat cahaya diproduksi di dinding, yang ia tahu bukan disebabkan oleh cahaya lampu neon.

Dia beri nama, sinar 'X' atau jika Anda lebih suka; X-ray. Setelah beberapa bulan bermain dengan penemuan ini, dia melihat bahwa tempat benda-benda di jalur sinar boleh menghasilkan bayang-bayang dan menciptakan gambar-gambar di dinding. Segera setelah dia menggunakan piringan dan memfoto isterinya, Frau Rntgen, menempatkan tangannya di jalur X-ray, dan menciptakan gambar sinar-X pertama di dunia. Pada tahun 1901 Wilhelm Rntgen dianugerahi Penghargaan Nobel dalam Fisika untuk penemuan ini.

8.Mouse Komputer Pertama Di Dunia (1964): oleh Douglas Engelbart


Mouse komputer pertama di dunia dibuat oleh Douglas Engelbart pada tahun 1964, terdiri dari dua roda gigi yang diposisikan tegak lurus satu sama lain - memungkinkan gerakan pada satu sumbu. Bentuk Ergonomis, penempatan tombol besar - dan itu terbuat dari kayu.



9. Gedung Pencakar Langit Pertama Di Dunia (1885): Home Insurance Building di Chicago


Dianggap sebagai pencakar langit pertama di dunia kerana bangunan arsitektur yang unik dan frame bantalan unik yang berat, Bangunan ini dibangun pada tahun 1885 di Chicago, Illinois dan dihancurkan pada tahun 1931 untuk membangun Field Building (sekarang Gedung LaSalle National Bank). Itu adalah bangunan pertama yang menggunakan baja struktural dalam bingkai, namun sebagian besar strukturnya terdiri dari cor dan besi tempa.

10. Mobil Konsep Pertama Di Dunia (1938): Buick Y-Job

Dirancang pada tahun 1938 oleh desainer terkenal Harley Earl dari General Motor, Buick Y-Job dianggap oleh sebagian besar menjadi kereta konsep yang pertama.


11. MP3 Player Pertama Di Dunia (1998): MPMan 32MB

Dikeluarkan pada tahun 1998, Eiger Labs MPMan adalah MP3 Player pertama di dunia, dengan memori internal 32MB - expandable to 64MB. Tersedia dalam model F10 atau F20, yang terakhir dengan keserasian SmartMedia, player ini seharga $ 69 + shipping. Ukurannya 91 x 70 x 16.5 mm.

12. Teka-Teki Silang Pertama Di Dunia (1913): oleh Arthur Wynne


Pada tahun 1913, Arthur Wynne memiliki tugas merancang halaman teka-teki mingguan for Fun, komik lapan halaman bahagian dari New York World, sebuah suratkhabar besar dari waktu. Ketika ia menciptakan apa yang disebut Word-Cross untuk edisi Natal, yang diterbitkan di 21 Desember, ia tidak tahu bahwa ia akan memulai sebuah kegemaran baru di seluruh dunia.

13.Microprocessor Pertama di Dunia (1971): Intel 4004
Pada bulan November 1971, sebuah perusahaan bernama Intel memperkenalkan mikroprosesor chip tunggal pertama, Intel 4004 (US Patent # 3.821.715), diciptakan oleh insinyur Intel Federico Faggin, Ted Hoff, dan Stan Mazor. Setelah penemuan sirkit terpadu ini yang kemudian merevolusi bentuk komputer. Intel 4004 membuat sirkit terpadu maju satu langkah kehadapan dengan menempatkan semua bahgian yang membuat komputer berpikir (misalnya central processing unit, memori, input dan output kontrol) pada satu chip kecil.

14. Majalah Pertama Di Dunia (1731): The Gentleman's Magazine

The Gentleman's Magazine, pertama kali diterbitkan pada tahun 1731, di London, dianggap telah menjadi majalah pertama. Edward Cave, yang mengedit The Gentleman's Magazine di bawah nama pena 'Sylvanus Urban', adalah orang pertama yang menggunakan istilah 'majalah', di analogi dari sebuah gudang militer dari berbagai material, yang aslinya berasal dari bahasa Arab makazin 'gudang'. Dan berhenti diterbitkan pada bulan September, 1907.

15. Foto Pertama (1826): 'View from the Window at Le Gras'

sebagai imej kekal pertama yang berjaya, dicipta oleh Nicéphore Niépce pada tahun 1826 di Saint-Loup-de-Varennes.
ReAd mORe - Yang Pertama di Dunia

Jumaat, 5 November 2010

Review blog didalam blog


Kalau sebelum ini bila membuat review untuk sesuatu blog,kita selalu meletakkan gambar printscreen atau pun link sahaja.Bagaimana kalau kita letakkan terus paparan blog tersebut ke blog kita.Dengan menggunakan iframe halaman blog org lain boleh dimasukkan ke blog kita.Bagaimanapun sebelum memasukkan ke blog kita tentulah dengan keizinan pemilik blog terlebih dahulu. Selain dari itu,  iframe juga dapat menampilkan video pada blog .

Berikut adalah kod untuk membuatnya:

<br /> <iframe align="left" frameborder="1" height="410" scrolling="yes" src="URL_Blog" style="border: 1px solid rgb(204, 204, 204);" width="430"></iframe><br />

copy kode diatas dan terus paste di ruangan edit html posting anda
dan hasilnya seperti ini.



Keterangan:
Align=left ,boleh tukarkan ke right atau center jika hendak frame tersebut kekanan atau tengah.
Width dan height=ubahkan saiz lebar dan tinggi mengikut keperluan.
Pada url blog masukkan url blog yang dikehendakki. 


untuk maklumat lanjut boleh lihat link kt bawah ni
idea dari blog teknik buat blog
sharing is caring kan 
ReAd mORe - Review blog didalam blog

Khamis, 4 November 2010

Tiada lagi format 3+7 tetapi 3+8 akan diperkenalkan

Aik!!! format apa tu, haaa bagi yang dah tahu tu pasti dah dapat agak kan. tapi yang tidak mengetahuinya lagi, sistem ini ialah perubahan nombor telefon bimbit di malaysia ini. dari 10 digit ke 11 digit.

Selanjutnya bacalah petikan dari surat khabar ni.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenal format baharu nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.

Pengarah Jabatan Perancangan Nombor Norizan Ghazali berkata, format baharu akan menggunakan strukyur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan "011", sebagai contoh 011 1234 5678.

"Struktur sedia ada yang membabitkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baharu 3+8, memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya," katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baharu nombor telefon mudah alih itu, di sini hari ini.

Norizan berkata, format baharu itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada, menggalakkan penyertaan baharu serta memberi kapasiti nombor dan adalah sebahagian daripada perancangan jangka panjang MCMC.

"Industri itu menggunakan 60 juta nombor sejak 20 tahun lalu dengan menggunakan struktur 3+7 terutama sejak pelancaran perkhidmatan mudah alih prabayar pada 1995.

"Awalan perkongsian baharu "011" mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh sama ada penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baharu." katanya.

Menerusi format baharu itu, Norizan berkata MCMC akan mengawal angka tahap pertama dan awalan yang tidak lagi eksklusif kepada mana-mana penyedia perkhidmatan.

Sementara itu, beliau berkata suruhanjaya itu bekerja rapat dengan industri menerusi kumpulan perundingan mengenai nombor sejak 2007, bagi menyediakan format baharu itu.

"Beberapa inisiatif juga dipekenalkan seperti proses menyusun semula bagi meningkatkan penggunaan struktur 3+7 dan berkongsi awalan 014," katanya.

Norizan menggesa penyedia perkhidmatan, penyedia kandungan, pentadbir sistem pertukaran cawangan swasta, pentadbir sistem perbankan dan pemegang kepentingan yang lain menyiapkan sistem mereka selari dengan penggunaan nombor baharu itu.

"Kami berharap tindakan awal mereka dapat mengelak sebarang gangguan terhadap perkhidmatan sebaik awalan baharu ''011'' dan nombor telefon lapan angka dilaksanakan," katanya.


sumber hmetro

wahhhh!! rupa²nya ada 31 juta nombor telefon bimbit di malaysia ni. ini bermakna sekurang kurangnya setiap seorang memiliki 2 nombor dan mungkin 2 telefon... ini menunjukkan bahawa gadget ini sudah mampu dimiliki oleh semua golongan rakyat. ia tidak lagi dikategorikan sebagai alat kemewahan, tetapi sebagai alat keperluan. tak kira murid sekolah, surirumah,pekerja bawahan mahupun atasan malahan datuk dan nenek jugak menggunakannya.



syabas rakyat malaysia. status negara maju pasti akan tercapai pada 2020 nanti........
ReAd mORe - Tiada lagi format 3+7 tetapi 3+8 akan diperkenalkan