iklan....Layanan iklan anda.. untuk di klik

SELAMAT DATANG..Para tetamu yang dikasihi

Rabu, 19 Mei 2010

PayPal Buka Pusat Operasi Perkhidmatan Kedua Asia Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) -- Penyedia kaedah pembayaran dalam talian, PayPal, merancang untuk membuka pusat operasi perkhidmatan Asianya yang kedua di Kuala Lumpur dalam tempoh enam bulan ini.

Ini ialah untuk menampung permintaan yang kian meningkat untuk e-perdagangan, terutamanya di rantau Asean.

Naib Presiden PayPal Asia Pasifik, Farhad Irani berkata syarikat pada masa ini sedang meninjau-ninjau lokasi yang bersesuaian dan seterusnya mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa yang berkenaan.

"Kami hanya boleh membuat pengumuman yang khusus dalam tempoh tiga bulan ini. Kami juga berharap pusat itu boleh beroperasi menjelang hujung tahun," tambah beliau apabila ditanya mengenai pelaburan oleh syarikat itu untuk pusat berkenaan.

Irani berkata pusat itu akan mengambil pekerja antara 250 hingga 400 orang dengan kemahiran bertutur dalam pelbagai bahasa agar dapat disesuaikan dengan pelbagai negara di Asean.

"Pada masa ini, syarikat mempunyai operasi perkhidmatan di Shanghai, China, dengan 450 pekerja," kata beliau.

Beliau berkata yang pembukaan pusat di Kuala Lumpur ini adalah sebahagian daripada rancangan jangka panjang syarikat untuk mengukuhkan lagi tapaknya di Malaysia.

Terdahulu, Irani telah memeterai memorandum persefahaman (MOU) dengan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) dan eBay.

Perjanjian MoU itu akan menyaksikan PayPal dan eBay menganjurkan beberapa siri seminar, bengkel dan menyediakan perkhidmatan sokongan perundingan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir turut hadir menyaksikan majlis berkenaan.

Pelaksanaan eBay untuk Porgram Perniagaan, akan menyaksikan PKS mendapatkan pengetahuan bagaimana mengendalikan penyelidikan pasaran secara berkesan, mengendalikan penyumberan dan pemasaran produk serta menyediakan perkhidmatan pengguna untuk sektor pedagang.

Irani berkata PayPal dan eBay kekal yakin dengan prospek e-perdagangan.

"Dengan 15.8 juta pengguna internet dan e-perdagangan dijangka berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan terkompaun melebihi 28 peratus dari tahun 2006 hingga 2010, potensi untuk Malaysia kekal menggalakkan," jelas beliau.

eBay, contohnya, Malaysia ialah antara pasaran yang paling aktif di Asia Tenggara.

"Jumlah nilai produk yang dijual ke pasaran seberang laut seperti Amerika Syarikat atau Eropah oleh penjual eBay Malaysia sahaja, berkembang sebanyak 69 peratus tahun atas tahun pada Januari 2010," kata beliau.

Dilaporkan yang PayPal memproseskan lebih daripada AS$6 bilion dari segi jumlah pembayaran di Asia Pasifik pada tahun 2009.

Irani berkata dengan kerjasama istimewa dengan Matrade ini, ahli-ahli yang melanggan akaun PayPal akan mendapat manfaat diskaun 25 peratus ke atas semua yuran transaksi untuk 100 transaksi pertama yang dibuat dalam tempoh tiga bulan mereka mendaftar.

Selain daripada itu, eBay akan turut mengenepikan yuran pemasukan bagi 100 penyenaraian pertama yang diwujudkan oleh ahli-ahli Matrade.

PayPal, yang merupakan syarikat eBay, menguruskan lebih daripada 84 juta akaun aktif di 190 pasaran dan 24 mata wang seluruh dunia.

wah makin gempak la kaki² I.E di malaysia ni. ada masalah terus pergi je office nye

0 ulasan: