iklan....Layanan iklan anda.. untuk di klik

SELAMAT DATANG..Para tetamu yang dikasihi

Selasa, 17 Ogos 2010

Image magnify.jadikan gambar di post blog anda sungguh menarik


Salam ... semua.. hari ni nak mencuba satu tutorial baru. tak tau la menjadi ke tidak . teknik ini dipanggil image magnify. tutorial di ajar oleh blog unwanted (sharing is caring) kalau sesiapa nak belajar klik aje unwanted ni


cuba peratikan gambar dibawah ni. nampak? klik aje gambar itu.. lihat apa yang terjadi.....


(maaf sudah tidak berfungsi)
boleh klik blog unwanted untuk tutorial
amacam menarik ke..
credit untuk blog unwnted.....

mari buat sendiri (tutorial)

1) Copy code di bawah, kemudian letakkan di HTML/javascript dalam blog anda.
(Dashboard > layout > add page element > HTML/javascript )





2) Apabila sudah letak code tu, save sahaja seperti biasa..

Siap untuk bahagian letakkan kod asas..

Seterusnya, adalah kod yang anda perlu letakkan bersama dengan url gambar yang anda hendak post dalam blog..(kod asas tadi perlu letak sekali je. Kod bawah ini diperlukan untuk membuat kesan tersebut pada gambar.)




Keterangan :

* url gambar disini : Masukkan url gambar.

* 2 : Skala pembesaran. Bergantung kepada width dan height. Nilai lebih besar dari 1 akan membesarkan gambar, nilai kurang dari satu akan mengecilkan gambar contoh 0.5

* 200 : Masukkan lebar gambar yang anda rasakan bersesuaian

* 150 : Masukkan tinggi gambar yang anda rasakan bersesuaian

5 ulasan:

mifh @ Hadi berkata...Reply To This Comment

Salam bro,thanks krn berkongsi.. Nak try cuba buat :)

@©hØy berkata...Reply To This Comment

cuba² tak salah.kalau ada masalah boleh tanya.

axelida berkata...Reply To This Comment

salam..

macam mana nak mskkan url gambar? kena post ke photobucket dulu ke?

@©hØy berkata...Reply To This Comment

@axelida

benar, upload ke photobucket dahulu dan dapatkan direct linknya. itu untuk gambar dari pc kita. tapi jika dari website atau blog copy paste saje url nya.

zam berkata...Reply To This Comment

bagus gak info ..timakasih...