iklan....Layanan iklan anda.. untuk di klik

SELAMAT DATANG..Para tetamu yang dikasihi

Sabtu, 25 September 2010

Lagu "HAPPY BIRTHDAY TO YOU" Tahukah anda siapa penciptanya?

Semua orang tahu lagu “Happy Birthday To You”,Tidak kira besar kecil, tua atau muda, pasti tahu dengan lagu ini. setiap kali tibanya hari ulangtahun kelahiran pasti kita akan meraikannya dan menyanyikannya. walaupun di malaysia ini lagu tersebut telah diubah senikata dan tajuknya , namun melodinya tetap sama.

Namun tahukah kita siapa pencipta dan sejarah mengenai lagu ini?



Lagu asal “Happy Birthday to You” dikatakan telah dicipta oleh dua orang adik-beradik, Mildred J. Hill, seorang guru di Kentucky Experimental Kindergarten, di Louisville dan Dr. Patty Smith Hill, pengetua di sekolah yang sama.

Melodinya dicipta oleh Mildred sementara lirik asalnya ditulis oleh Patty, bertajuk “Good Morning To All.” Lagu “Good Morning To All” dicipta sebagai lagu kanak-kanak dan telah diterbtikan dalam koleksi “Song Stories of the Kindergarten” pada tahun 1893.



31 tahun kemudian, setelah Dr. Patty Smith Hill menjadi Ketua Jabatan Pendidikan Taman Didikan Kanak-kanak di Kolej Guru Universiti Columbia, seorang lelaki bernama Robert H. Coleman telah menerbitkan lagu tersebut tanpa meminta kebenaran daripada kedua beradik tersebut.

Malah dia telah membuat versi baru dengan menukarkan lirik asalnya, “Good Morning to All”, kepada “Happy Birthday to You.”



Lagu versi Coleman dengan lirik baru telah menjadikan lagu tersebut popular dan sekaligus menenggelamkan versi pertama ciptaan adik-beradik Hill.

Setelah Mildred meninggal dunia pada 1916, Patty, bersama adiknya yang ketiga, bernama Jessica, mengambil tindakan mahkamah terhadap Coleman.

Kedua beradik ini telah berjaya membuktikan yang melodi lagu tersebut adalah milik mereka. Disebabkan lagu tersebut telah disahkan secara undang-undang milik keluarga Hill, ia berhak untuk diberikan royalti apabila dinyanyikan untuk tujuan komersil.

Hakcipta yang pertama terhadap lagu ini telah dikeluarkan pada 1935 (selepas tuntutan mahkamah oleh Patty dan Jessica).

Pada tahun 1988, Birch Tree Group, Ltd. telah menjual hak lagu tersebut kepada Warner Communications (bersama aset lainnya) dengan anggaran $25 juta.

Dalam tahun 80an, lagu “Happy Birthday to You” dipercayai telah mengumpulkan sekitar $1 juta dalam bentuk royalti tahunan.

SENARAI LAGU HAPPY BIRTHDAY DALAM PELBAGAI BAHASA DIDUNIA.
These are translations or variations sung to the tune of the traditional English language song.
年年都有今日 ("Nian Nian Dou You Jin Ri" or "Nin Nin Dou Yao Gum Yat") 歲歲都有今朝 恭喜你..恭喜你. ("Gong Xi Ni Gong Xi Ni" or "Gong Hei Nei Gong Hei Nei)[8]
  • India: Janam Din Ki Shubh kaamanaye or "Birthday wishes to you", in English
  • Italy: "Tanti auguri a te"[7]
  • Israel:







    • Happy Birthday (Hebrew: יום הולדת שמחYom Huledet Same'ach)
  • Iceland: "Hann á afmæli í dag"[7]
  • Japan:







    • お誕生日おめでとう (otanjōbi omedetō)
    • Happy Birthday to You often sung in English
  • Korea: 생일 축하 합니다 (saeng-il chukhahamnida)
  • Malaysia:







    • "Selamat Hari Jadi" - also commonly sung in English
    • "Allah selamatkan kamu" الله سلامتكن كامو (Traditional version)
  • Netherlands: "Een fijne verjaardag voor jou"
  • New Zealand: "Hari huritau ki a koe" (Māori)
  • Philippines: "Maligáyang Bátì"[7]







    • Happy Birthday to You also sung in English
  • Portugal: Parabéns A Você
  • Slovenia: "Vse najboljše za te"
  • Spain: "Cumpleaños Feliz" (also see below)
  • Switzerland - Swiss German: "Zum Geburtstag viel Glück"
  • Taiwan - "ㄓㄨˋ ㄋㄧˇ ㄕㄥ ㄖˋ ㄎㄨㄞˋ ㄌㄜˋ" ( 生日 快樂)
  • Tanzania: "Hongera Hongera"
  • Turkey: "İyi ki doğdun (isim)"
  • Uruguay: "Que los cumplas feliz"
  • Wales: "Penblwydd hapus i chi"
  • Serbia - Cyrillic alphabet: "Срећан ти рођендан!"
  • Serbia: "Srećan ti rođendan!"
  • Sri Lanka: Pirantha Naal Valthukkal (TAMIL)
selanjutnya dari wikipedia

    9 ulasan:

    ken berkata...Reply To This Comment

    interesting.. thanks for sharing =)

    Kuman Chaos berkata...Reply To This Comment

    now aku tau hehe
    kuman "Cukai Dosa" Entry

    DKosongLapan berkata...Reply To This Comment

    uishhhh....dasat mike....... macam ensiklopedia bergerakkkk........

    jemput ke ghumah awok....
    Rokok 24 Batang

    ni awok nak letak mike dalam blog list awok ni bulih ke??? awok siap rejister jadi polower mike lagi!!

    kakyong berkata...Reply To This Comment

    ooh gitu alkesahnya...
    ntah lah kakyong tak de ngajor anak lagu ni...
    tp deme tau jer bila tgk tv...

    oowhh, mike ni org peghak juger yer...

    maCy berkata...Reply To This Comment

    very nice info ;D

    Mar berkata...Reply To This Comment

    suksan wanke,.versi siam.hehe

    @©hØy berkata...Reply To This Comment

    @Mar
    banyak lagi. kalau ada kasi la info lg kt sini. sharing is caring

    ASSILA. berkata...Reply To This Comment

    oh, baru tau!

    Popi berkata...Reply To This Comment

    wah berapa royalty yang diterima sampai sekarang ya? sampai kapanpun lagu itu akan selalu dinyanyikan semua orang!!